Coaching : wanneer werkt het?

Coaching : wanneer werkt het?

Wanneer werkt coaching?
Uit onderzoek blijkt alvast dat er vijf verschillende succesfactoren voor coaching zijn.

  1. De mate waarin de coachee klaar is om gecoacht te worden is essentieel. Is hij bereid bepaalde dingen in vraag te stellen? Is hij bekwaam of heeft hij de middelen om te veranderen? Aandachtspunt: hoe kan je die bereidheid meten?
  2. De geloofwaardigheid en competentie van de coach is belangrijk. Maar wat is competent? Het onderzoek geeft aan dat een certificering zoals door het ICF (International Coaching Federation) beter geëvalueerd/gepercipieerd wordt.
  3. Ook aan de relatie tussen coach en coachee dient aandacht besteed te worden. Eén meta-analyse toonde aan dat een interne coach betere resultaten zou bekomen dan een externe. Kritische vragen: kan een interne coach een topprofiel coachen? In hoeverre toetst een interne coach de eigen coachingsvaardigheden?
  4. Zowel de doelstelling van het coachingtraject als de assessment- en feedbackprocessen blijken essentiële elementen van het coachingproces. Cédric Velghe stelt zich wel vragen bij de vele achterhaalde en pseudowetenschappelijke modellen en instrumenten die coaches inzetten, waardoor coachees foutief geïnformeerd raken. Hij verwijst naar MBTI of situationeel leiderschap.
  5. Ook de kenmerken van de context of organisatie spelen een rol. Hierover bestaat weinig onderzoek. Toch staat alvast een ding naar voren: de steun en aanmoediging van de leidinggevende is uitermate belangrijk voor het welslagen van de coaching.

juli 2017 // Categorie Loopbaanbegeleiding // Bron https://www.wiskeys.be/nl/hrm/911/wanneer-werkt-coaching.html